Het vierenhalve kilometer lange stuk Merwedekanaal dat langs de Driewerf stroomt, “voldoet” eigenlijk al jaren niet meer voor de drie Utrechtse roeiverenigingen, die het roeiwater bovengemiddeld vaak gebruiken. Uit een studie van de KNRB uit 2016 bleek dat het Merwedekanaal zelfs niet aan de landelijk vastgestelde eisen voor gemiddeld gebruik voldoet: het is te smal, te kort en te druk. Al bijna tien jaar hanteert de algemene vereniging URV Viking daarom een wachtlijst voor junioren en geldt er sinds een tijd bij de studentenverenigingen AUSR Orca en USR Triton een ledenstop. Dat terwijl roeien volgens het NOC*NSF een van de snelst groeiende sporten in Nederland is.

Het Merwedekanaal is van oorsprong een scheepvaartkanaal. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Utrecht mag er daarom officieel niet gezwommen worden. In de zomer van 2018 zei wethouder Kees Diepeveen echter, naar aanleiding van een ongeluk tussen een brugspringer en een roeiboot van Viking, dat het kanaal in een overgangsfase zit, waarin het niet langer alleen een scheepvaartkanaal is, maar een “stedelijk water met een recreatieve functie”. Dat brengt voor de drie Utrechtse roeiverenigingen problemen, maar bovenal gevaarlijke situaties met zich mee.
De explosieve toename aan zwemmers, recreatievaart (zogenaamde rosé sloepjes) en suppers maakt een kanaal dat überhaupt niet aan de minimumvereisten van de KNRB voldoet nog verkrampter en gevaarlijker. Samen met de gemeente, de provincie en het waterschap zoeken de drie roeiverenigingen daarom al een aantal jaar naar alternatieve trainingslocatie voor hun beste roeiers.