Roeiwater Utrecht

Alles over het Utrechtse roeien

Gemiste kans voor Utrecht en de regio Reactie roeiers op ‘Haalbaarheidsstudie Roeiwater Rijnenburg’

De drie Utrechtse roeiverenigingen en de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland hebben kennis genomen van de ‘Haalbaarheidsstudie Roeiwater Rijnenburg’ en de raadsbrief ‘Onderzoek roeiwater in Rijnenburg’ van het college. Zij betreuren de conclusie die het college trekt op basis van dit haalbaarheidsonderzoek, waarin onvoldoende is meegenomen wat een watersport- en recreatiegebied in Rijnenburg op maatschappelijk en ecologisch gebied kan opleveren voor de stad en regio Utrecht.

Compensatiewater
Naast de grote vraag naar natuur- en recreatiegebieden in Utrecht is er ook een enorme druk op de woningmarkt. Door slechts te kijken naar duurzame energieopwekking laat het college vooralsnog de kans op een integrale oplossing liggen voor de vele uitdagingen die de stad heeft op het vlak van woningnood, recreatie, sport en duurzame energie.

In de haalbaarheidsstudie worden de volledige kosten voor de aankoop van grond en het graven van de baan namelijk toegerekend aan het roeien, terwijl –in geval van een integrale aanpak met woningbouw in Rijnenburg- watercompensatie nodig is. Dit houdt in dat het verharde oppervlak dat ontstaat bij het bouwen van woningen en bijbehorende infrastructuur moet worden gecompenseerd in de vorm van water. De aanlegkosten zijn hierbij dus minimaal voor de samenleving (de Utrechtse begroting), terwijl het de maatschappij wél veel oplevert, wanneer dit gebeurt in de vorm van een groot watersport- en recreatiegebied.

De roeiers hebben al decennia, en onlangs opnieuw in het Bidbook ‘Rijnenburg, de groene long van Utrecht’  gepleit voor een combinatie van roeiwater met andere sporten en met recreatie, en recent ook voor de opwekking van duurzame energie (aquathermie) in Rijnenburg.  

Nijpende situatie op het Merwedekanaal
Ondertussen wordt de situatie voor roeiers op het Merwedekanaal alsmaar nijpender. De vorige week gepresenteerde plannen voor de Merwedekanaalzone bevatten maar liefst vijf extra bruggen over nog geen twee kilometer roeiwater. 

Ook voor andere bedreigingen, zoals het doortrekken van de Leidsche Rijn en de afsluiting van het coachpad op de Kanaalweg, is nog steeds geen oplossing gevonden. En last but not least gaan de werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug bijna van start, waardoor roeiers nog maar op de helft van het kanaal kunnen roeien.  De roeiers roepen het college en de gemeenteraad van de stad op om te kiezen voor een integrale aanpak mét roeiwater in Rijnenburg en voor bescherming van het Merwedekanaal, om zo de roeisport te behouden voor Utrecht.