Roeiwater Utrecht

Alles over het Utrechtse roeien

Over de verenigingen

Hard roeien op het Utrechtse water

Al meer dan honderd jaar worden er op het Utrechtse Merwedekanaal topsporters opgeleid die de sportieve eer van hun verenigingen én die van Nederland verdedigen. Een korte inventarisatie doet uitwijzen dat er in die honderd jaar wel 4 Europese, 28 mondiale, en 8 Olympische medailles zijn behaald door roeiers afkomstig van Utrechtse verenigingen. Dit is zeker geen onverdienstelijk aantal en beide studentenroeiverenigingen (Orca en Triton) hebben het verder ontwikkelen van toproeien uitdrukkelijk opgenomen in hun meerjarenplannen. Er is dus nog zicht op uitbreiding van dit mooie getal! 

In 1931 werd de allereerste EK-medaille behaald door twee Triton-leden bij de Europese Kampioenschappen in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog komt het toproeien pas echt goed op gang. In 1964 behaalde Triton een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Tokio, de eerste Olympische medaille van de Utrechtse roeiverenigingen. De jaren ‘70 waren voor Orca een zeer succesvolle tijd met meerdere medailles op Europese- en wereldkampioenschappen, de eerste Olympische medaille van Orca volgde uiteindelijk in 1984 op de Spelen van Los Angeles. Beide verenigingen behalen grote successen in de jaren ‘90: Geert Cirkel en Elien Meijer van Orca, en Laurien Vermulst en Anette Bogstra van Triton zijn enkele van de uitblinkers. 

Ook in het nieuwe millennium zetten de goede prestaties zich voort. Op elke Olympische Spelen wordt Nederland vertegenwoordigd door Utrechtse roeiers,  met als hoogtepunten de Olympische Spelen van 2008  (1x zilver) en 2016 (1x brons en 1x zilver). Een groot aantal Utrechtse roeiers maakt dan ook deel uit van de Nederlandse selectie in deze jaren: Inge Janssen, Roline Repelaer van Driel, Kaj Hendriks, en Sjoerd Hamburger zijn maar een kleine greep uit de grote groep toproeiers die Utrecht op dat moment kent. Bij Viking zijn vooral de junioren succesvol. Nog altijd worden er elk jaar nationale titels behaald door de jeugd. Velen van hen stromen vervolgens door via studentenverenigingen naar de nationale selectie. Zo hebben meerdere Olympische roeiers bij Viking hun eerste halen in de boot gemaakt.

Deze topsporters zijn allemaal begonnen op het Merwedekanaal. Hier hebben ze voor het eerst in de boot gezeten, hier hebben ze getraind als eerstejaars, hier hebben ze zich voorbereid op de wedstrijden die slechts het begin van een mooie sportcarrière vormen. Het Merwedekanaal is een ware kweekvijver voor topsporters, maar het voortbestaan van deze zeer succesvolle ‘vijver’ staat onder druk. Zonder geschikt trainingswater is roeien op topniveau niet meer mogelijk in Utrecht. Daarmee wordt ook het voortbestaan van de roeisport in Utrecht in het algemeen bedreigd. Sportieve Utrechters zullen dan moeten stoppen of uitwijken naar andere plekken. Het zou ontzettend jammer zijn als er straks geen Utrechtse roeiers meer te zien zijn op de Olympische Spelen.

Stichting Move!

Leden van de roeiverenigingen Triton, Orca, en Viking roeien niet alleen: ze doen ook maatschappelijk werk. Zo hebben roeiers van Orca in 2007 Stichting Move! opgericht. Deze stichting heeft als doel kinderen met minder kansen te verbinden met studenten om zo talentontwikkeling te stimuleren en de sociale kansenongelijkheid in de samenleving te verkleinen. Dat doen ze door op kleine schaal projecten op te zetten waarin groepjes studenten en kinderen samenwerken om iets moois te realiseren. Wat dat is mogen de kinderen helemaal zelf bedenken, onder begeleiding van de studenten. Deze studenten zijn vaak lid van een commissie bij een studenten(sport)vereniging. Mooi bijkomend voordeel is dat én studenten én kinderen hun buurt zo beter leren kennen. Inmiddels is de stichting landelijk actief!

Ook Orca heeft zo’n commissie: de MoveCie. Deze commissie bestaat uit 6 leden, die per project weer doorwisselen. Er worden meerdere projecten per jaar georganiseerd, die elk enkele maanden in beslag nemen. Voor het laatste project van de Movecie hebben ze samen met kinderen uit groep 6 een sportfestival opgezet. In meerdere sessies hebben de kinderen dit festijn bedacht, uitgewerkt, en uitgevoerd. Voor het sportfestival hadden ze ook een groep van een andere basisschool in de buurt uitgenodigd, waar ze vaak ruzie mee hadden. Zo bracht deze leuke activiteit de kinderen uit de buurt dichter bij elkaar! Daarnaast zijn deze kinderen ook een dagje op Orca langs geweest, waar ze even hebben kunnen proeven van het studentenleven. Op deze manier worden de kinderen uitgedaagd hun talenten te ontwikkelen en na te denken over hun toekomst. Voor de studenten een mooie manier om wat terug te doen voor hun omgeving!